Vijesti

Susret djelatnika Vojnog ordinarijata u Valbandonu

Petak, 10. 06. 2016.

Od utorka 7. lipnja do petka 10. lipnja održan je susret djelatnika Vojnog ordinarijata, djelatnika MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu, MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom te pomoćnika vojnih i policijskih kapelana u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu. Voditelj susreta bio je don Marin Drago Kozić, policijski kapelan Policijske kapelanije „Majka Božja Kamenitih vrata“ u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a predavač vlč. Ilija Jakovljević, policijski kapelan Policijske kapelanije „Blaženi Miroslav Bulešić“ u PU istarskoj i pridodani sudski vikar pri Interdijecezanskom ženidbenom sudu I. stupnja u Rijeci.

Potreba premišljanja zaruka

Srijeda, drugi dan susreta, započela je predavanjima vlč. Ilije o temi priprave za brak - zarukama. U uvodu izlaganja predavač je istaknuo kako Crkva zbog krize braka u naše vrijeme traži modele kako na najprikladniji način suvremenom čovjeku približiti sakrament braka i ženidbe. U tom traženju sve je naglašenija potreba premišljanja pastorala priprave za brak – zaruka.

„Svaki čovjek zaslužuje da mu bude naviješteno evanđelje, sadržaj božanske objave o ženidbi i obitelji. Možda je u određenom trenutku govor o ženidbi i obitelji postao samo moralno-juridičke naravi, a izostao je ovaj biblijsko-teološki“. Iz centra se maklo Boga, a postavilo čovjeka.

Govoreći o krizi sakramenta ženidbe, potrebno je nanovo navijestiti evanđelje Isusa Krista. „Još su sedamdesetih godina 20. stoljeća teolozi upozoravali na 'biblijsku neishranjenost' kod vjernika te da nositelj vjerskog života ne može biti tradicija naših predaka. Svaka generacija, štoviše svaki pojedinac u svojem vremenu mora biti spreman reći svoj osobni 'vjerujem'“, naglasio je predavač.

U tom kontekstu, „bilo bi potrebno ponovno premisliti pastoral zaruka i zarukama ponovno dati sakralni karakter“ i, tijekom zaruka, zaručnicima posvijestiti božansko utemeljenje sakramenta ženidbe. Predavač je predložio i da program ne bi trebao trajati kraće od godine dana te za primjer i pripomoć naveo tri mjerodavna dokumenta: Papinskog vijeća za obitelj i Talijanske biskupske konferencije. Ovakav navještaj, kaže predavač, treba spadati u daljnju pripravu za sakrament: katehizacija na svim razinama, tematske homilije, predavanja u školama i sl.

Govoreći i o bližoj pripravi za brak, koja se u praksi gotovo svela samo na administrativni dio i dogovaranje ceremonije, vlč. Ilija je istaknuo nužnost da se i tome dijelu da dužna pažnja te ga se ne zaobiđe iz bilo kojeg razloga. „Dio pitanja koji traži 'Ženidbeni postupak' nadilazi formalnu stranu i progovara o teološkoj biti ženidbe i braka. Svesti slavlje ženidbe na zadovoljavanje pravne forme i obdržavanja rubrika u obredniku je minimalizam ispod kojeg ne možemo, ali daleko je od biti i smisla slavlja sakramenta ženidbe. Najočigledniji je primjer što sakrament ljubavi (ženidbu) slavimo bez mise koja najsnažnije progovara o Kristovoj ljubavi prema čovjeku“.

„Napose u sakramentu ženidbe zrcali se vazmeno otajstvo, 'posvećivati ljude, izgrađivati Tijelo Kristovo i (…) iskazivati Bogu štovanje (SC 59). U slavlju sakramenta ženidbe ostvaruje se nova stvarnost, vidljivo otajstvo božanskog odnosa prema čovjeku. Vazmeni karakter ženidbe snažno progovara u blagoslovnoj molitvi nad mladencima gdje se veli da je Bog 'uzvišenim otajstvom ženidbenu svezu posvetio i sakrament Krista i Crkve u bračnom savezu izjednačio'“.

Vlč. Ilija zaključio je naglaskom o nužnosti premišljanja pastorala zaruka, čime bi se također vrlo vjerojatno preduhitrile određene negativne situacije koje se u naše vrijeme događaju skoro u pravilu, a koje govore da mladi nisu ni približno svjesni odgovornosti i ozbiljnosti koju za sobom nosi stupanje u bračni odnos, a niti upoznati i pripremljeni na mnoštvo izazova koje nosi ta stvarnost.

U slijedećem predavanju govorio je o pastoralu rastavljenih unutar župne zajednice te o sinodama o obitelji koje je inicirao papa Franjo, izvanrednoj i redovnoj, nauku Katoličke Crkve o ovoj temi, s posebnim naglaskom na Apostolsku pobudnicu „Familiaris consortio“, pape Ivana Pavla II.

Nakon predavanja slavljeno je sveto misno slavlje u crkvi bl. Miroslava Bulešića koje je predvodio don Marin u zajedništvu s vlč. Ilijom.

Pozvani smo na novu pravednost

Četvrtak je, nakon predavanja o Apostolskoj pobudnici „Amoris Laetitia“ pape Franje, čiji je sadržaj predstavio vlč. Ilija, obilježio susret i druženje s msgr. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem u RH, na kraju kojeg je slavljena sveta misna žrtva, koju je on i predvodio u zajedništvu s voditeljem susreta.

Na misi, u uvodnoj misli i nakon pozdrava, biskup je približio osobu blaženog Miroslava, budući da je on vodio kauzu za njegovo proglašenje blaženim. Predstavio ga je i postavio kao mogućeg uzora svim sudionicima susreta.

U svojoj propovijedi, msgr. Bogdan je, temeljem misnog čitanja iz Matejevog evanđelja (5, 20-26), koje govori o novoj pravednosti koju donosi Isus Krist, kazao kako se čini da Isus postavlja pred nas velike izazove, koji su u suprotnosti s mentalitetom ovoga svijeta koje traži lakše putove i izbjegava sve što iziskuje napor i za što treba trpjeti. „U takvu svijetu nitko ne voli i ne podnosi ograničenja ni zapovijedi. Naprotiv, zagovara se sloboda od svega, u ime slobode koja postaje pravi oblik ropstva. Ali nemoguća je takva sloboda (…) Zato treba prepoznati pravu nakanu, ono najvažnije o čemu Isus govori“. A to je da su zapovijedi u službi čovjeka, njegovi putokazi. K tomu, Isusov govor nije ni osuda. Isus razumije život sa svim njegovim tegobama, promašajima i padovima te baš takvom čovjeku prilazi, prihvaća ga i pridiže. I to isto traži od svojih učenika. „Gdje žive oni koji nikada nisu pali, uprljali se u prašini, čistih ruku, lica i srca, koji stoje uspravno i ponosno? Nisu li to farizeji i pismoznanci u svakom vremenu, na koje Isus upozorava. Pravednost onih koji Isusa slušaju mora biti veća od pravednosti farizeja i pismoznanaca“.

Zatim je to isto ustvrdio i za službe Vojnog ordinarijata, koje „uvelike ovise o zakonima i propisima i kojih se treba držati. Ali, ponad svega, to je rad za osobno i zajedničko dobro svih koji su nam povjereni. Pozvani smo biti svjedoci višega smisla, pravednosti, dobrote i ljubavi“.

Istaknuo je i tri primjera iz evanđeoskog čitanja koja govore o većoj pravednosti, u kojim se ogleda odnos prema bližnjima. „Najprije, paziti na riječi, da ne budemo izvrgnuti sudu. Riječi mogu biti otrovne strelice, od čijih je rana težak i dugotrajan oporavak“. Pozvao je na međusobno čuvanje dostojanstva i ugleda te čuvanja od izvrgavanja podsmijehu i objedama, ogovaranju i klevetama. „Nasuprot tomu, neka naše riječi budu melem za sve boli, utjeha i ohrabrenje“.

Drugi primjer je pomirba, izmirenje s bližnjima koje tek otvara pristup pravom bogoštovlju. „Bog poznaje našu narav, poznaje tajne naših srdaca i dubinu misli. Uvijek je milostiv i postupa prema nama milosrdno i blago, očinski. Time ne umanjuje težinu grijeha, ni zlo koje nastaje po čovjekovom djelovanju i po zlim činima, po neposluhu i odbijanju suradnje, nego postavlja u prvi plan vrijednost čovjeka koji umije prepoznati i priznati zlo koje je počinio, kao i vrijednost obraćenja“. Za praštanje je potrebna ljubav. „Ona nas oslobađa od sebičnosti, omogućava da iziđemo iz sebe i idemo u susret drugima, da gradimo zajedništvo tražeći uvijek i samo dobro. Ljubav je put prema Bogu i izvor pravog bogoštovlja“.

Treći primjer – „treba praštati odmah, ne odgađati za neka povoljnija vremena. Dok smo još na putu, u ovozemaljskome hodu, budimo milosrdni i praštajmo, tražimo Božje milosrđe i milosrđe drugih. Jer može biti kasno“.

Zadnji dan susreta započeo je svetom misom s jutarnjom molitvom, koju je predvodio don Marin, a nastavio i završio predavanjem vlč. Ilije o zaprekama za sklapanje ženidbe. Njih je po redu, kako o njima govori Zakonik kanonskog prava, predstavio u četiri skupine: fizička nesposobnost, pravna nesposobnost, zapreke koje se odnose na kažnjivo djelo i rodbinski odnos. Svaku od njih je posebno pojasnio i potkrijepio primjerima. Zatim je govorio o privoli kao najvažnijem činu u sklapanju ženidbe i glavnom razlogu ništavosti ženidbe te slučajevima kada je ona manjkava ili posve isključena.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 59. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (21. 10. 2019.)

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

»Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). (15. 10. 2019.)

Motu proprio Svetoga Oca Franje kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Idite, misionarite! (02. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

„Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova“ (01. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi