Vijesti

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020.

Srijeda, 15. 04. 2020.

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

 

Draga braćo i sestre!

1. Riječi što ih je anđeo Gospodnji uputio Mariji Magdaleni i onoj drugoj Mariji u osvit prvoga dana u tjednu kada su došle pogledati grob gdje Isus bijaše pokopan kako bi, prema židovskim običajima, pomazale Njegovo mrtvo tijelo, jedinstvena su vijest. To je vijest nad svim vijestima, vijest koju nikada prije ni čovjek ni čovječanstvo nisu čuli: „Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ Ta je vijest pobjednica svakoga straha i svake bojazni. Napose pak straha i bojazni od umiranja i smrti. Ta vijest buja životom. Dapače, ta je vijest izvor svakoga života! „Vi se ne bojte!“ – kako li je to utješno moralo odjeknuti u ušima ovih pobožnih žena, kako li ih je to moralo uzdignuti u njihovu srcu i duši, u osjećajima i razumu, kako li ih je to moralo ohrabriti! Doista, oni koji traže Gospodina Isusa nemaju razloga strahovati. Oni koji vjeruju u Njega, koji ga žele pronaći i iskazati mu svoju ljubav, nemaju se čega bojati. Njih obasjava radosna vijest o uskrsnuću Sina Božjega: Ne, On nije u grobu! Njega tamo nema! U grobu ga ne treba tražiti, jer se Njega u grobu ne može naći. Ne, grobno mjesto nije Njegovo posljednje počivalište, jer On  – „uskrsnu kako reče“, jer je On u svome uskrslom tijelu, ispunjenome moću Duha Svetoga, prešao iz stanja smrti u drugi život onkraj vremena i prostora i sudjeluje u božanskome životu svoje slave.[1] I zato svi mi na Uskrs, puni radosti, kličemo: Aleluja! Aleluja! Aleluja!

2. Draga braćo i sestre! Anđelova poruka „Vi se ne bojte!“ upućena je i svakomu od nas. Tiče se ona i svakoga čovjeka i svakoga ljudskog života, jer ona odgovara na njegova temeljna životna pitanja: doista, nijedan čovjek ne želi živjeti okovan strahom, i svaki čovjek želi živjeti slobodno i sretno. No, ta se poruka na poseban način odnosi na nas kršćane, nas koji smo okupljeni u zajednicu njegovih učenika. Ono „vi“ na poseban je način naše, i mi, koji smo i koji želimo biti Isusovi učenici, u njemu se na poseban način prepoznajemo. A neizrecivo je lijepo biti članom te Isusove zajednice, zajednice koja je Božji narod, narod u koji se ulazi po vjeri i krštenju i u koji su pozvani ući svi ljudi da bi u Kristu sazdali jednu obitelj i jedan Božji narod Crkvu.[2]

3.  Draga braćo i sestre! Svijest pripadnosti zajednici Kristovih učenika, koje je On utemeljitelj a Duh Sveti snaga, spontano pobuđuje u našim srcima iskrenu ljubav prema Crkvi. Ona je velika obitelj u kojoj nas se prihvaća i uči da živimo kao vjernici i učenici Gospodina Isusa. Često ćemo možda čuti da netko, razočaran lošim djelovanjem pojedinih članova Crkve, izjavi „Vjerujem u Boga, vjerujem u Krista, ali ne vjerujem u Crkvu“. No to nije moguće. Sveti otac, papa Franjo na to jasno upozorava kada kaže: „Nismo izolirani i nismo kršćani svatko na svoj pojedinačan način, svatko za svoj vlastiti račun, naš je kršćanski identitet - pripadnostKršćani smo jer pripadamo Crkvi. To je poput prezimena: ako je ime 'kršćanin sam', prezime je 'pripadam Crkvi'.“[3] Svatko od nas, ondje gdje živi i djeluje, pozvan je svojim autentičnim kršćanskim životom konkretno posvjedočiti svoj identitet, svoju pripadnost Crkvi i svoju ljubav prema Crkvi. I to bez straha i bojazni.

4. Ono „Vi se ne bojte!“ – upućeno je, naglasili smo, svakomu od nas: Ne, ne bojmo se, draga braćo i sestre,  upravo u ovim danima dok smo, i kao pojedinci i kao društvo,  izloženi pandemiji koronavirusa. Makar smo zbog svega što nam se događa i što nam možda još predstoji  vrlo uznemireni, potpuno svjesni brojnih opasnosti i izazova uzdignimo hrabro svoja srca u molitvi Kristu Gospodinu uskrsnulomu! On, On je temelj našega mira, On je temelj naše sigurnosti, naše uvijek žive nade i optimizma. On je uvijek s nama! On je ono Svjetlo koje uvijek svijetli i razbija svaku tamu, ruši svaki strah, ublažava svaku neizvjesnost, liječi svaku bol i svaku patnju. On je uvijek s nama! Duboko svjesni svake zabrinutosti pobudimo u sebi duboku vjeru u Krista Gospodina koji svoje nikada ne napušta. To nam u ovim okolnostima poručuje i papa Franjo: „U ovoj situaciji pandemije, u kojoj se nalazimo manje ili više izolirani, pozvani smo ponovno otkriti i dublje upoznati vrijednost zajedništva koje ujedinjuje sve članove Crkve. Ujedinjeni s Kristom nismo nikada sami, nego tvorimo jedno tijelo, kojemu je On glava. To je zajedništvo koje se hrani molitvom, ali i duhovnim zajedništvom u euharistiji, što je čin koji se toplo preporuča kada nije moguće primiti sakrament. To kažem svima, posebno osobama koje žive same.“[4]

5. Stoga, „Vi se ne bojte!“, baš vi koji kao hrvatski vojnici i hrvatski policajci, u ovoj nevolji koja nas je pogodila, stojite izloženi dok profesionalno obavljate svoje odgovorne dužnosti i zadatke u službi svih nas, vaših bližnjih i cijeloga društva. Ne, ne bojte se, svi vi koji se kao zdravstveno osoblje u našim bolnicama i ambulantama na najrazličitije načine nesebično žrtvujete za zdravlje bolesnika i svi vi koji ste oboljeli od ove ili drugih bolesti, koji patite, a čiji dragi i mili zbog toga strahuju i trpe. Ne bojte se, svi vi koji ste na bilo koji način ugroženi i pritisnuti težinom trenutka koji svi proživljavamo i neizvjesnošću pred onim što nas još čeka... Ne bojmo se u svemu što je već došlo i što god da još dolazi dok kao Kristovi vjernici, sinovi i kćeri Crkve, dosljedno i odgovorno, iz dana u dan, živimo svoj poziv kao suprug i supruga, kao otac i majka, kao sin i kći, kao brat i sestra...; ne, ne bojmo se dok čuvamo svoju obitelj i sve činimo da je zaštitimo, jer je ona temeljna jedinica svakoga ljudskog društva i jer je ona „Crkva u malome“; ne, ne bojmo se, kako god bilo i kako god da jest, uvijek štititi još nerođeni život i uvijek promicati „kulturu života“ nasuprot „kulturi smrti. Čovjek nije stvoren za grob. On je stvoren za život! Ne bojmo se, u svemu tom i mnogo čemu drugom, biti hrabri, vjerodostojni, ustrajni. Ne bojmo se tako živjeti u ovoj lijepoj našoj Domovini, u ovoj našoj Europi, i baš tu, danas i sada, posvjedočiti i svoje „ime“ – biti kršćanin i svoje „prezime“ – pripadam Crkvi. Trajno, a napose u ovim tegobnim trenutcima, tako snažno odjekuju riječi koje nam je još početkom trećega tisućljeća uputio sveti Ivan Pavao II.: „Europa – pa tako onda, nadodali bismo, i naša Domovina – traži vjerodostojne navjestitelje Evanđelja, čiji životi, u zajedništvu s Kristovim križem i uskrsnućem, blistaju ljepotom Evanđelja.“[5] A i papa Franjo nam također jasno poručuje: „Prihvaćati svakodnevno put evanđelja, iako nam može stvoriti probleme, eto to je svetost!“[6]

Draga braćo svećenici, pomoćnici i djelatnici u poslanju i službi Vojne biskupije, poštovani i dragi djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te, osobito, poštovani i dragi vjernici u mirovnim misijama po svijetu, svima vama i vašim obiteljima od srca poručujem: Ne bojmo se! S nama je Isus Krist, naš uskrsnuli Gospodin, „povratnik od mrtvih, koji svijetli svakom čovjeku te živi i kraljuje u vijeke vjekova“[7]. 

 

Svima vama od srca želim: Sretan Uskrs!

                          Vaš biskup

 

                                  Msgr. Jure Bogdan

                 Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj

 


 

[1] Usp. Katekizam Katoličke crkve, br. 646.

[2] Usp. Katekizam Katoličke crkve, br. 804.

[3] Papa Franjo, Nagovor na sveopćoj audijenciji srijedom, 25. lipnja 2014.

[4] Papa Franjo, Nagovor nakon molitve Anđeo Gospodnji, 15. ožujka 2020., dostupno na: https://ika.hkm.hr/novosti/papa-u-vrijeme-pandemije-pozvani-smo-ponovno-otkriti-vrijednost-zajednistva/, pristup 18. ožujka 2020.

[5] Papa Ivan Pavao II., Ecclesia in Europa, postsinodalna apostolska pobudnica o Crkvi u Europi, Verbum, Split, 2003., br. 49.

[6] Papa Franjo, Gaudete et  exsultate, apostolska pobudnica o pozivu na svetost u suvremenom svijetu, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2018., br. 93.

[7] Vazmeni hvalospjev na Vazmenom bdjenju na Veliku subotu.

 

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 59. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (21. 10. 2019.)

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

»Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). (15. 10. 2019.)

Motu proprio Svetoga Oca Franje kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Idite, misionarite! (02. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

„Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova“ (01. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi